NHM komt met ‘schetsboek’

Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum

Volgende maand wordt in de Zuiderkerk in Amsterdam het boek Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum gepresenteerd.

Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen het Nationaal Historisch Museum (NHM) en het Berlage Instituut.

De afgelopen tijd is er door politici en journalisten veelvuldig gesproken over de vraag wat een goede locatie voor het NHM zou zijn. Lang werd er gekeken naar Arnhem, maar ook over locaties als Paleis Soestdijk, het Malieveld of het Oosterdokseiland werd gesproken.

- advertentie -Oktober vorig jaar besloot de staatssecretaris van Cultuur geen geld te steken in nieuwbouw voor het museum. Het NHM vond kort hierna een tijdelijk onderkomen in de Zuiderkerk in Amsterdam.

In het boek getiteld Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum wordt stilgestaan bij de vraag wat nou eigenlijk de beste huisvesting voor een nationaal historisch museum is. Studenten van het Berlage Instituut maakten in het afgelopen jaar schetsen voor het nieuwe museum. Daarnaast leverden drie jonge architectenbureaus (51N4E, Monadnock en Baukuh) leverden ontwerpen voor een ‘open museum’ dat past in de eenentwintigste eeuw. In het boek worden de schetsen en ontwerpen gepresenteerd.

Verder bevat het boek een essay van Kenneth Frampton, architectuurcriticus en professor aan Columbia University. Frampton schrijft over musea en andere openbare gebouwen in een veranderend tijdsgewricht. Tot slot is in het zogenaamde schetsboek een lijst met vereisten te vinden waaraan een goed museumgebouw volgens Hans Ibelings moet voldoen. Ibelings is hoofdredacteur van
architectuurtijdschrift A10 New European.

Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum wordt woensdag 9 februari 2011 gepresenteerd in de Zuiderkerk in Amsterdam. Op die dag wordt ook een speciale website geopend waar gediscussieerd kan worden over de inhoud van het boek.

Anne-Marie van Hout - Foto: Museum ElburgMuseum Elburg heeft…
bronbeek-nederlands-indie-bronbeek
Foto: Museum BronbeekMuseum Bronbeek in Arnhem houdt op 16…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: