Nieuw inzichten in Romeinse grafrituelen

Nieuw inzicht Romeins grafritueel


Opgravingen in Zoelen werpen een heel nieuw beeld op het Romeinse grafritueel. In de plaats in Gelderland blijken baby’s naast volwassenen te zijn begraven.

Het archeologisch onderzoek werd in 2008 uitgevoerd na de vondst van een Romeinse nederzetting met een bijhorend grafveld. Daaruit blijkt dat er op het grafveld ook zuigelingen zijn begraven.

De Romeinen deden zowel aan begraven als cremeren.

- advertentie -Baby’s onder de zes maanden werden echter meestal niet in een grafveld bijgezet, omdat ze nog niet tot de gemeenschap werden gerekend. In Zoelen blijkt dat anders te zijn gegaan.

De meeste Romeinse graven op grafveld Scharenburg in Zoelen, gemeente Buren, dateren uit de tweede eeuw. Eind derde eeuw zijn waarschijnlijk nog vijf volwassenen begraven op het grafveld. Uit het door ADC ArcheoProjecten uitgevoerde onderzoek blijkt dat de meeste overledenen tussen de dertig en vijftig jaar oud waren. De kinderen en baby’s die waren begraven zijn apart bijgezet naast een volwassene en kregen bovendien giften mee. Ook zijn er een aantal baby’s samen met een volwassen persoon gecremeerd.


Foto: ADC ArcheoProjecten


Lezende akkerbouwers en veeboeren

In de Gelderse plaats leefden de Romeinen van akkerbouw en veeteelt. Er blijkt haver, gerst en emmertarwe te zijn verbouwd. Ook waren er bemestte moestuinen. Van de emmertarwe werd brood gebakken en een soort pap gemaakt. De gerst werd vooral als veevoer gebruikt. Volgens de onderzoekers blijkt uit de vondst van een zegeldoosje dat de bewoners van de nederzetting konden lezen en schrijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd in verband met een nieuw woningbouwproject in Scharenburg. Inmiddels is het onderzoeksgebied al bewoond. Het volledige onderzoeksrapport wordt woensdag in ontvangst genomen door de Burense wethouder G. van der Donk.

Still YouTubeDe Argentijnse oud-generaal Eduardo Cabanillas is donderdag veroordeeld…
Over een week is het precies vijftig jaar geleden dat de Russische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: