Nieuw Land presenteert prehistorisch skelet tijdens geschiedenismaand

Michelle – Foto: Nieuw Land

Een prehistorische skelet dat enkele jaren geleden bij Swifterbant werd opgegraven krijgt tijdens de komende Maand van de Geschiedenis (oktober) een vaste plek in een presentatie over de prehistorie in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

In 2010 werd bij Swifterbant (gemeente Dronten) een oud skelet van een vrouw gevonden. De onderzoekers noemden de vrouw ‘Michelle’, naar de vindster van het graf.


De vrouw bleek tussen 5500 en 4800 voor Christus te hebben geleefd. De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van een deel van de nieuwe provinciale weg N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Veel meer dan enkele botresten en een zwarte plek in de grond was er niet over van het skelet.

- advertentie -

Nader onderzoek wees uit dat Michelle tussen de dertig en veertig jaar oud werd en ongeveer 1,60 meter lang was. Na een lange conserveringperiode krijgt het skelet tijdens de komende Maand van de Geschiedenis haar vaste plek in een presentatie over de prehistorie in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Voor het erfgoedcentrum is dit het hoogtepunt van de geschiedenismaand die dit jaar in het teken staat van het thema Arm en Rijk. In Lelystad zijn tijdens de maand echter meer dingen te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld rondleidingen in de depots van het erfgoedcentrum en voor kinderen zijn er activiteiten rondom het onderwerp VOC. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een eigen VOC-bootje maken van piepschuim of zich verkleden als zeventiende-eeuws burger. Bezoek voor meer informatie de website van Nieuw Land.

Video uit 2010 over de vondst van het prehistorische skelet:

pont-du-gard-aquaduct-265
Pont du GardZondag is de gezinstentoonstelling High Tech Romeinen
pop-art-valkhof-nijmegen
Afb: Museum Het ValkhofIn Museum Het Valkhof in Nijmegen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: