‘Nieuw tekstbord bij beeld Jan Pieterszoon Coen’

Het standbeeld op de Roode Steen in Hoorn – Foto: CC/GeraldM

De gemeente Hoorn is van plan een nieuw tekstbord bij het standbeeld van de bekende VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) te plaatsen. De huidige tekst zou niet kritisch genoeg zijn.

Aan het plan ligt een burgerinitiatief van een inwoner van Hoorn ten grondslag. Deze indiener stelde het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen vanwege diens “wrede daden” enige tijd geleden ter discussie. De Horinees deed het voorstel een nieuw tekstbord bij het beeld te plaatsen of om het standbeeld te vervangen door een beeld van een historische stadgenoot op wie Hoorn wel trots kan zijn. Bijvoorbeeld door een beeld van Pieter Jansz Liorne, de uitvinder van het fluitschip, of door een beeld van de in Hoorn geboren humanist en geschiedschrijver Hadrianus Junius.

Slachter van Banda

Jan Pieterszoon Coen was de vierde gouverneur-generaal van Oost-Indië en wordt vaak gezien als de grondlegger van de

- advertentie -Nederlandse heerschappij in de Indische archipel. De bekende VOC-medewerker is echter niet onomstreden. Zo kreeg hij in de zeventiende eeuw bijvoorbeeld de bijnaam Slachter van Banda. Dit nadat hij duizenden Bandanezen had gedood omdat die, onder druk van de Engelsen, hun specerijen-contract niet nagekomen waren. Bekend is dat de VOC tijdens deze volkerenmoord Japanse samoerai-beulen die in dienst waren van de VOC, opdracht gaven tientallen dorpshoofden te onthoofden.

Naar aanleiding van het burgerinitiatief heeft het college van Hoorn nu besloten dat er een nieuw tekstbord op het standbeeld op de Roode Steen, een plein in de binnenstad van Hoorn, geplaatst moet worden. Dit nieuwe bord moet “recht doen aan de donkere kant van de geschiedenis van Jan Pieterszoon Coen”. De gemeenteraad van de oude VOC-stad discussieert volgende week dinsdag over het plan.

troostmeisjes-wainem
Wainem, 1925 - Mojogedang, Midden-Java (Foto: Jan Banning)Bij Museum…
Omdat wij mooi warenDe documentaire Omdat wij mooi waren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: