Nieuwbouw Fries Museum opgeleverd

Foto: Fries Museum

Afgelopen maandag is de nieuwbouw van het Fries Museum in Leeuwarden opgeleverd. Het nieuwe museumpand is ontworpen door architect Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten.

Aanleiding voor de nieuwbouw vormde het legaat van de Friese architect Abe Bonnema, die bij zijn dood in 2001 een bedrag van 18 miljoen euro naliet aan een nieuw te bouwen Fries Museum. Het is de bedoeling dat het nieuwe museum in september 2013 de deuren opent voor het publiek.Het museumpand heeft een groot dak dat gedragen wordt door elf houten en stalen kolommen van twintig meter. Aan de voorkant is een grote glasgevel van 440 vierkante meter glas te zien, omringd door natuursteen.

Binnen zijn dertig museumzalen, een activiteitenruimte, theaterzaal en een grote hal te vinden. Het Filmhuis Leeuwarden gaat de grote filmzaal gebruiken. Het museum naar aanleiding van de oplevering van de nieuwbouw:

Het nieuwe Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. De schilderijen van Gerrit Benner, het zwaard van Grutte Pier, de film De Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Ook het Fries Verzetsmuseum is een belangrijk onderdeel van het museum.

Nationaal monument slavernijverleden - Foto: CC/ArthenaHet Nationaal instituut Nederlands…
wesftries-museum-kerkmeijer-1-gr
Werk van JC Kerkmeijer (Westfries Museum)Het Westfries Museum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: