Nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta

In Argentinië wordt mogelijk een strafrechterlijk onderzoek gestart naar Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Dat meldt het NRC op basis van een bericht in de Argentijnse krant Página/12.

Nabestaanden van de militaire dictatuur hebben gevraagd om het onderzoek. Er zou nieuw bewijs zijn dat Zorreguieta in zijn periode als minister van Landbouw betrokken was bij de verdwijning van meerdere mensen.


De vader van prinses Máxima was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister onder Jorge Videla. Het bewind van deze Videla wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen.

- advertentie -

Volgens de Argentijnse krant zouden een overlevende en familieleden van verdwenen personen nieuwe verklaringen hebben afgelegd. Een onderzoeksrechter in Argentinië doet momenteel een vooronderzoek om te kijken of er voldoende aanleiding is om een strafrechterlijk onderzoek te starten.

September 2011 werd in Nederland nog aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta door nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky. Het OM bepaalde later hem niet te vervolgen omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat Zorreguieta persoonlijk betrokken was bij de verdwijningen. Daarnaast kon volgens het landelijk parket niet vastgesteld worden dat hij als leidinggevende betrokken was bij de verdwijningen, of dat hij informatie achterhield.

Oud-premier Abraham KuyperDe Vrije Universiteit Amsterdam heeft een subsidie…
Krantenarchief van De Telegraaf Naar aanleiding van haar 120-jarig…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: