Nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky hebben vorige week aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Dat hebben hun advocaten, Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter, woensdag bekendgemaakt.

Tien jaar geleden, kort voor het huwelijk van Máxima met prins Willem Alexander, werd in Nederland ook al eens aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta die tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw was onder Jorge Videla.Het gerechtshof deelde toen de mening van het Openbaar Ministerie dat Nederland niet bevoegd was om Zorreguieta te vervolgen.

- advertentie -

Volgens advocate Liesbeth Zegveld moet Nederland de vader van Máxima dankzij veranderde wetgeving nu wel vervolgen. Dankzij die nieuwe wetgeving is een verdwijning tegenwoordig namelijk niet langer een afgesloten delict. Namens de nabestaanden hebben de advocaten aangifte gedaan van

…het plegen en/of medeplegen en/of als meerdere opzettelijk toelaten door ondergeschikten van gedwongen verdwijning en misdrijven tegen de menselijkheid door Jorge Zorreguieta, van 1976 tot 1981 als lid van de regering van Argentinië;

en/of het deelnemen aan een criminele organisatie door Jorge Zorreguieta, te weten het Videla regime van Argentinië tussen 1976 en 1983, die als oogmerk had het plegen van gedwongen verdwijningen en misdrijven tegen de menselijkheid.

De aangifte is gedaan in opdracht van de nabestaanden van Samuel Leonardo Slutzky die in 1977 in zijn huis in Argentinië werd aangehouden. Van hem is nadien nooit meer iets vernomen.

Het Videla-bewind wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen. In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering.

Advocate Liesbeth Zegveld is vanavond te gast bij Nieuwsuur om te spreken over de zaak

Fort Liefkenshoek in de 17e eeuw - Atlas van…
[caption id="attachment_12671" align="alignleft" width="265"]Still uit de videoDe Socialistische Partij (SP) heeft een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: