Nieuwe aanwinsten voor Stadskasteel Zaltbommel

Het Maarten van Rossemhuis aan de Nonnenstraat in Zaltbommel – Eduard Alexander Hilverdink

Stadskasteel Zaltbommel heeft twee nieuwe schilderijen aan de museumcollectie toegevoegd. De aanwinsten zijn sinds dinsdag in het museum te zijn.

Een van de aangekochte werken is het schilderij Het Maarten van Rossemhuis aan de Nonnenstraat in Zaltbommel van de hand van Eduard Alexander Hilverdink (1846-1891). Op de rechterzijde van dit schilderij is het Maarten van Rossemhuis afgebeeld van vóór de restauratie in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Op de achtergrond staat de toren van de Sint Maarten. Het museum:

Wie nu echter op het zelfde punt in de straat gaat staan als de schilder ziet de toren niet. Voor negentiende-eeuwse schilders als Springer,Weissenbruch en Hilverdink was dit geen bezwaar. Op de eerste schetsen en voorstudies probeerden zij de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Daarna begon het componeren, het schuiven met gebouwen en bomen, ja zelfs het lenen van architectuur uit andere plaatsen.

Het tweede nieuwe werk dateert uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en is gemaakt door Herman Davinus Heuff (1875-1945), een lid van de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het schilderij geeft een kijkje in de Bloemendaal te Zaltbommel. Op het doek is onder meer de Gasthuistoren van Zaltbommel te zien.

- advertentie -

Stadskasteel Zaltbommel dateert uit circa 1535 en wordt vaak het Maarten van Rossemhuis genoemd, naar de de bouwer van het stadskasteeltje, de Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca. 1490-1555).

bloemaert-drie-koningen-gr
Abraham Bloemaert, De aanbidding van de drie koningen (detail)…
[caption id="attachment_14078" align="alignleft" width="265"]Foto: Ralph Richter © Groninger MuseumVanwege hoge waterstand moet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: