Dark
Light

Nieuwe aanwinsten voor Stadskasteel Zaltbommel

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Maarten van Rossemhuis aan de Nonnenstraat in Zaltbommel – Eduard Alexander Hilverdink
Het Maarten van Rossemhuis aan de Nonnenstraat in Zaltbommel – Eduard Alexander Hilverdink

Stadskasteel Zaltbommel heeft twee nieuwe schilderijen aan de museumcollectie toegevoegd. De aanwinsten zijn sinds dinsdag in het museum te zijn.

Het Maarten van Rossemhuis aan de Nonnenstraat in Zaltbommel – Eduard Alexander Hilverdink
Een van de aangekochte werken is het schilderij Het Maarten van Rossemhuis aan de Nonnenstraat in Zaltbommel van de hand van Eduard Alexander Hilverdink (1846-1891). Op de rechterzijde van dit schilderij is het Maarten van Rossemhuis afgebeeld van vóór de restauratie in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Op de achtergrond staat de toren van de Sint Maarten. Het museum:

“Wie nu echter op het zelfde punt in de straat gaat staan als de schilder ziet de toren niet. Voor negentiende-eeuwse schilders als Springer, Weissenbruch en Hilverdink was dit geen bezwaar. Op de eerste schetsen en voorstudies probeerden zij de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Daarna begon het componeren, het schuiven met gebouwen en bomen, ja zelfs het lenen van architectuur uit andere plaatsen.”

Het tweede nieuwe werk dateert uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en is gemaakt door Herman Davinus Heuff (1875-1945), een lid van de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het schilderij geeft een kijkje in de Bloemendaal te Zaltbommel. Op het doek is onder meer de Gasthuistoren van Zaltbommel te zien.

Stadskasteel Zaltbommel dateert uit circa 1535 en wordt vaak het Maarten van Rossemhuis genoemd, naar de de bouwer van het stadskasteeltje, de Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca. 1490-1555).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×