Nieuwe foto’s mysterieuze graftombe Amphipolis

Wie er in de enorme Macedonische graftombe in Amphipolis ligt begraven is nog altijd een raadsel. Terwijl archeologen verder gaan met hun onderzoek, publiceerde het Griekse ministerie van Cultuur nieuwe foto’s van de kariatiden.

Voeten een van de gevonden beelden. Duidelijk is dat de sandalen verschillende kleuren hadden: rood (links) en blauw - Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Voeten een van de gevonden beelden. Duidelijk is dat de sandalen verschillende kleuren hadden: rood (links) en blauw – Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland


De twee pilaren in de vorm van vrouwenfiguren zijn 2.27 meter hoog en werden ontdekt in een voorkamer van de tombe. De beelden staan op een marmeren sokkel van 1.33 meter hoog. Volgens experts is de kwaliteit van het beeldhouwwerk ‘uniek’. Vooral de details waarmee de voeten van de vrouwen zijn uitgehouwen zijn opmerkelijk.

De graftombe in Amphipolis dateert uit de vierde eeuw voor Christus en werd begin augustus ontdekt. Tot dusver hebben archeologen de ingang met een trap, een eerste voorkamer met twee sfinxen en een tweede met kariatiden volledig blootgelegd.

Er is ook een derde voorkamer ontdekt, maar daarvan zijn grote delen nog gevuld met zand en aarde. Omdat er instortingsgevaar is, moet de kamer eerst gestut worden voor het onderzoek verder kan gaan. Mogelijk heeft de tombe ook nog een vierde kamer.

- advertentie -

Vanwege de pracht van het graf zijn archeologen het er over eens dat de tombe werd gebouwd voor een prominent persoon. Maar wie er ligt is vooralsnog een mysterie. In Griekenland wordt er druk over gespeculeerd. Het zou ook kunnen dat de tombe een cenotaaf is: een leeg praalgraf ter nagedachtenis aan een overledene wiens lichaam ergens anders werd begraven of onvindbaar is.

Volgens minister van Cultuur Kostas Tasoulas is het echter uitgesloten dat Alexander de Grote in de tombe is begraven.

~ Natascha NeefParakalo

Twee kariatiden - Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Twee kariatiden – Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Reconstructie van de tombe, op basis van het onderzoek tot nu toe - Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Reconstructie van de tombe, op basis van het onderzoek tot nu toe – Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Groot stuk marmer in de tombe - Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Groot stuk marmer in de tombe – Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Foto: Ministerie van Cultuur Griekenland

Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Parachutisten tijdens operatie Market GardenArcheologen hebben bij Nijmegen
Replica van de Santa Maria uit de negentiede eeuw - cc
Een paar maanden geleden meldden Amerikaanse duikers bij Haïti het vlaggenschip van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: