Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland

PostNL staat met tien nieuwe postzegels stil bij het 175-jarig bestaan van spoorwegen in Nederland. De postzegels met thema ‘175 jaar Spoor in Nederland’ tonen de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen. Er zijn onder meer beelden van treinen, locomotieven, treinkaartjes, spoorbruggen en oude en nieuwe spoorwegstations op de zegels te vinden.

Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland

Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland

De postzegels ‘175 jaar Spoor in Nederland’ bestaan uit een collage van beelden van onder meer treinen, locomotieven, oude en nieuwe NS-logo’s, stationsklokken en oude en nieuwe spoorwegstations. Elke individuele postzegel bestaat uit collages van twee, drie, vier tot soms vijf beelden. Het ontwerp is van Wout de Vringer.

De oudste afbeelding is een gravure van een stukje spoorlijn tussen Delft en Rotterdam uit 1847.

175 jaar spoorwegen

Sinds de ingebruikname van de eerste spoorlijn, in 1839, heeft het spoornetwerk een grote ontwikkeling doorgemaakt. In eerste instantie ging de spoorontwikkeling langzaam, waardoor er in 1860 pas 325 kilometer aan spoor lag. De regering wilde meer snelheid en besloot een staatsspoorwegnet aan te leggen en richtte de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) op. Daarna ging het snel.

- advertentie -

In 1885 lag er al 2.610 kilometer spoor, rond 1900 was het huidige spoorwegnet vrijwel voltooid. In 1937 fuseerden de HIJSM en de SS tot de NV Nederlandse Spoorwegen (NS). Deze organisatie is in 1995 gesplitst in Prorail en de NS. Hierdoor werd Prorail verantwoordelijk voor het spoor en de NS verantwoordelijk voor de treinen en reizigerscontact.

Kippen - stck.xchng
Compendium-van-dieren-als-dragers-van-cultuur-Vogels-IIBij uitgeverij Mens & Cultuur verscheen onlangs het…
Volgens de krant is Aaron Kosminski 'Jack the…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: