Dark
Light

NIMH zet 150.000 historische militaire foto’s online

Auteur:
1 minuut leestijd
Kruiser Hr. Ms. Java, Luchtdoelbatterij, voor 1938
Kruiser Hr. Ms. Java, Luchtdoelbatterij, voor 1938

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft ruim 150.000 militair-historische foto’s online gezet. De foto’s zijn sinds deze week op internet te bekijken.

De NIMH-beeldbank werd maandag officieel in gebruik genomen door voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Behalve foto’s zijn ook veel fotografische reproducties van tekeningen, schilderijen, prenten en kaarten in de beeldbank opgenomen.

De collectie gaat terug tot de negentiende eeuw. Beelddocumentalist Okke Groot:

“Natuurlijk is materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië opgenomen. Maar ook minder bekende beeldcollecties staan nu online, uniek beeldmateriaal dat je in geen enkel ander archief tegenkomt.”

Uit de totale collectie van het NIMH hebben tientallen vrijwilligers en medewerkers sinds 2004 tienduizenden foto´s over de inzet van de Nederlandse krijgsmacht beschreven en gedigitaliseerd.

In de beeldbank zijn onder meer foto’s te vinden over de meidagen van 1940, de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië, maar ook van (trein)kapingen, tanks, vliegtuigen en schepen.

Overzicht van boeken over de militaire geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×