Nijmeegse Vierdaagse op lijst nationaal erfgoed

Manschappen van de Koloniale Reserve tijdens de vierdaagse van Nijmegen – Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Manschappen van de Koloniale Reserve tijdens de vierdaagse van Nijmegen – Foto: Regionaal Archief Nijmegen

De Nijmeegse Vierdaagse krijgt een plek op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) heeft dat bekendgemaakt.


Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op die lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”. Enkele voorbeelden van tradities die al aan de lijst zijn toegevoegd zijn het midwinterhoornblazen, de Passiespelen en het schoonrijden.

De Vierdaagse van Nijmegen komt nu dus ook op de lijst. Marsleider Johan Willemstein en Ineke Stroucken, directeur van het VIE, ondertekenen hiervoor woensdag een certificaat.

In 1909 ging de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, van start. Aanvankelijk was het vooral een evenement voor militairen. Tegenwoordig lopen jaarlijks zo´n 46.000 mensen van vijfenzeventig verschillende nationaliteiten mee.

- advertentie -

De Nijmeegse Vierdaagse in 1955

Handschoenen van Muhammed Ali

[caption id="attachment_40475" align="alignleft" width="265"] Handschoenen van Muhammed Ali (Heritage Auctions)

Een onbekende verzamelaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: