Nijmegen herdenkt bombardement 1944

In Nijmegen wordt aankomende woensdag het verwoestende bombardement herdacht dat de stad in 1944 trof. De herdenking wordt onder meer bijgewoond door vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Duitse ambassade.

Qua slachtofferaantal is het bombardement één van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad werd op 22 februari 1944 onder vuur genomen door Amerikaanse vliegers die ten onrechte dachten dat ze boven de Duitse stad Kleef (Kleve) hingen.- advertentie -

Nijmegen na het bombardement

Ook boven Arnhem, Deventer en Enschede lieten de geallieerde bommenwerpers die dag per abuis bommen vallen. Alle steden raakten zwaar beschadigd.

In Nijmegen lag het slachtofferaantal
het hoogst. Het bombardement kostte bijna 800 burgers het leven, onder wie vierentwintig kinderen van een kleuterschool van de Zusters van de Sociëteit JMJ, die een voltreffer kreeg. Later werd op de plek van deze school een monument onthuld van kunstenaar Henk Visch.

De herdenking wordt woensdag bij dit monument, getiteld De Schommel, gehouden. Leerlingen van het Montessori College en van de Montessori basisschool uit Nijmegen zijn nauw betrokken bij de herdenking van het bombardement omdat ze het monument vijf jaar geleden adopteerden.

De gemeente Nijmegen:

Dit jaar maakten leerlingen ter nagedachtenis aan de 24 omgekomen kinderen 24 kralensnoeren die aan het hek rond het monument worden gehangen. Het verhaal achter het kralensnoer is het verhaal van Addy die destijds op school overbleef met Jopie, haar kleine broertje. Addy wilde naar de gang want daar hing haar nieuwe kralensnoer dat ze van haar oma had gekregen. Ze wilde het heel graag aan haar vriendinnen laten zien. Ze liet Jopie achter in de klas omdat hij treuzelde met het opeten van zijn boterhammen. Toen vielen de bommen. Addy overleefde het bombardement, Jopie niet.

De herdenking begint woensdag met een gebedsdienst in de St. Stevenskerk. Daarna volgt om 11:00 uur de officiële herdenking bij het monument. Vervolgens is er ook nog een bijeenkomst op de begraafplaats aan de Daalseweg.

Lees ook: Het bombardement op Nijmegen (1944)

Afbeelding van een 'kinderpagina' op de website van het…
In Polen is een portret van de componist Frederic Chopin opgedoken, dat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: