Nijmegen herdenkt bombardement van 1944

Nijmegen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door geallieerden gebombardeerd

Nijmegen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door geallieerden gebombardeerd

De stad Nijmegen herdenkt zaterdag het bombardement dat precies zeventig jaar geleden bijna achthonderd mensen het leven kostte.


De herdenking begint in de St. Stevenskerk. Hier zullen onder meer de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade en de deken van het Britse Coventry spreken. Daarna is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument. Verder bezoeken veel mensen het kerkhof en aan het eind van de middag is er een orgelconcert in de Lutherse kerk.

Qua slachtofferaantal is het bombardement van Nijmegen één van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad werd op 22 februari 1944 onder vuur genomen door Amerikaanse vliegers die ten onrechte dachten dat ze boven de Duitse stad Kleef (Kleve) hingen.

Ook boven Arnhem, Deventer en Enschede lieten de geallieerde bommenwerpers die dag per abuis bommen vallen. Alle steden raakten zwaar beschadigd. In Nijmegen lag het slachtofferaantal
het hoogst. Het bombardement kostte bijna 800 burgers het leven, onder wie vierentwintig kinderen van een kleuterschool van de Zusters van de Sociëteit JMJ, die een voltreffer kreeg. Later werd op de plek van deze school het herdenkingsmonument onthuld van kunstenaar Henk Visch.

Lees een artikel over het bombardement: Het bombardement op Nijmegen (1944)

Nijmegen herdenkt vergissingsbombardement 1944

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchngIn de Zuid-Duitse…
Trapp Family Singers in 1941
Trapp Family Singers in 1941Maria von Trapp, het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: