Nijmegen onderzoekt geschiedenis Zuid-Nederland

Oude Romeinse weg

Oude Romeinse weg

De gemeente Nijmegen gaat onderzoek doen naar de overgangsperiode tussen de laat-Romeinse en de vroegmiddeleeuwse periode in Zuid-Nederland. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).


Van de periode tussen het vertrek van de Romeinen uit ons land en de komst van de Franken (300-600 n. Chr.) is nog niet zoveel bekend. Er zijn wel opgravingen gedaan, zoals bijvoorbeeld het Merovingische grafveld dat in 2011 in Lent is gevonden, maar er is nog geen overkoepelend onderzoek waarin de resultaten van al die opgravingen naast elkaar worden gelegd om te bekijken wat die kunnen leren over deze tijd.

Het Rijk heeft nu geld beschikbaar gesteld om dat op een aantal gebieden alsnog te doen. De opdracht moet resulteren in een boek en in het formuleren van nieuwe vragen voor de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie (NOAA). Daarop baseren archeologen zich als ze moeten vaststellen welke vragen ze met hun onderzoek willen beantwoorden.

Gerelateerde uitgaven:

- advertentie -
Oude kaart van ZutphenIn het centrum van Zutphen
De archeologische vindplaats Tell Brak - Foto: CC-Bertramz
De BBC-serie Ancient Worlds, gepresenteerd door de Britse historicus Richard Miles, gaat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: