Nijmegen staat weekend lang stil bij (eigen) geschiedenis

Aankomend weekend is er voor geschiedenisliefhebbers weer van alles te beleven in Nijmegen. Rondom het thema ‘grenzen’ van de Maand van de Geschiedenis organiseren in Nijmegen ruim dertig historische organisaties, verenigingen en enthousiastelingen op drie locaties een veelzijdig en uitgebreid programma. Drie dagen lang staat de geschiedenis van de oude stad centraal: van Romeinse limes tot frontlijn, van vestingwerk tot toevluchtsoord.

Maand van de GeschiedenisHet evenement, getiteld 024 Geschiedenis, trapt vrijdag om acht uur ’s avonds af met een gratis toegankelijke openingsavond in de Stevenskerk. In de openingslezing reflecteert filosofe Stine Jensen samen met haar tweelingzus en historisch letterkundige Lotte Jensen op het thema grenzen. De kerk is op zaterdag 15 oktober het decor van een historische markt. Hier is onder meer een eendaagse pop-up museum te vinden over Nijmegen in oorlogstijd. Ook worden er flitscolleges gegeven door onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Op en rond het Mariënburg is er op zaterdag 15 oktober volop historische kennis en inspiratie te vergaren met lezingen, het Vrede van Nijmegen spel, een wandeling langs plekken die herinneren aan de Pierson rellen, een fototentoonstelling van de Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez en de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2016.

Op zondag 16 oktober voert een speciaal voor dit weekend door Theatergroep Fien ontwikkelde theaterwandeling bezoekers mee langs de vele historische grenzen rondom het Valkhofkwartier. Kijk voor het volledige programma op www.024geschiedenis.nl

- advertentie -

Meer Maand van de Geschiedenis
Boek: Geschiedenis van Gelderland – De canon van het Gelders verleden

Guliver © Henk Boudewijns
Onze taal wemelt van uitdrukkingen, die ontleend zijn aan literaire werken en…
Uien pellen met een gasmasker (WOII)
Uien pellen is niet altijd een pretje. Deze tijdens de Tweede Wereldoorlog

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: