Nijmegenaren graven naar verleden

Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is

Gezichtsurn uit de eerste eeuw die bij Nijmegen gevonden is

Inwoners van Nijmegen kunnen komend voorjaar zelf op zoek gaan naar archeologische resten. De kans bestaat dat op de plek waar gegraven mag worden, ook resten van een Romeins tempelcomplex gevonden worden.


De gemeente Nijmegen wil de geschiedenis van de stad beter zichtbaar en voelbaar maken voor zijn inwoners en heeft daarom het project Nijmegen graaft! opgestart. Op een laagdrempelige manier kunnen deelnemers aan het project in contact komen met restanten uit de Romeinse tijd.

De opgravingen vinden tussen van 14 april tot en met 18 mei 2014 plaats op een historische locatie in het Waalfront. In het tegenovergelegen Honingcomplex vinden workshops en lezingen plaats over het verleden van de oudste stad van Nederland.

Romeins tempelcomplex

Geïnteresseerden kunnen dan onder leiding van archeologen van gemeente Nijmegen en leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie aan het werk in en naast de opgravingsput. Zij krijgen uitleg over het archeologisch proces en de bijzondere geschiedenis van de plek. Daarnaast is publiek welkom om een kijkje te komen nemen bij de opgraving en de activiteiten in het Honigcomplex.

- advertentie -

Het is niet voor het eerst dat er op deze plek naar Romeinse resten wordt gezocht. In 1834 had hier de eerste archeologische opgraving in Nijmegen ooit plaats. Dat project volgde toen op de aanleg van fort Krayenhoff. Bij de aanleg daarvan stuitten de bouwers op de restanten van een Romeins tempelcomplex. Zover bekend liggen de restanten er nog steeds. De kans is dan ook groot dat hier tijdens Nijmegen graaft! iets bijzonders wordt gevonden.

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)
Jötunvillur-code (Jonas Nordby)Een Noorse wetenschapper van de universiteit…
Luchtfoto van het 2300 jaar oude dorp
Luchtfoto van het 2300 jaar oude dorpIn Israël

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: