Niki de Saint Phalle (1930-2002) – Franse kunstenares

Het is donderdag 84 jaar geleden dat de Franse kunstschilder en beeldhouwer Niki de Saint Phalle werd geboren. Google heeft naar aanleiding van dat feit een speciaal logo, een zogenaamde Doodle, op zijn startpagina geplaatst.

Nana-beeld van Niki de Saint Phalle

Nana-beeld van Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle werd op 29 oktober 1930 geboren in Neuilly-sur-Seine. Ze had geen makkelijke jeugd. Op driejarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar New York en op haar elfde raakte ze getraumatiseerd vanwege seksueel misbruik door haar vader. De Saint Phalle werd door haar ouders in een klooster ondergebracht.

Later ging De Saint Phalle werken als model en trouwde ze met Harry Mathews. Uit dit huwelijk, dat geen stand hield, werden twee kinderen geboren.

In 1951 keerde ze terug naar Frankrijk. Vijf jaar later maakte Niki de Saint Phalle haar eerste reliëfs in gips en andere materialen. Het bekendst werd de kunstenares met haar zogenaamde Nana-figuren: expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester. Deze zijn ook terug te vinden in de Google Doodle.

- advertentie -
Google Doodle ter ere van Jonas Salk
Het is dinsdag exact honderd jaar geleden dat de beroemde Amerikaanse arts…
De Engelse jazz-klarinettist Acker Bilk is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: