Wereldwonder Nikola Tesla leest een boek, 1899

Wetenschapper Nikola Tesla is (onder veel meer) de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de eerste functionele inductiemotor.

Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium

Nikola Tesla leest een boek in zijn laboratorium

De Kroatisch-Servische ingenieur zag mogelijkheden in wisselstroom, een elektrische stroom die regelmatig van richting wisselde. Deze stroom creëerde een draaiend magnetisch veld waarmee een motor kon worden aangedreven. In Tesla’s tijd werd wisselstroom vanwege een hoog voltage nog als erg gevaarlijk gezien.

In 1882 vertrok Tesla naar Parijs waar hij bij de Continentale Edison Maatschappij ging werken. Een jaar later bouwde hij, terwijl hij voor een project in Straatsburg was, zijn eerste inductiemotor. Deze maakte gebruik van generatoren, dynamo’s en transformators die het voltage verminderden zonder dat de frequentie van de wisselstroom veranderde.

Bovenstaande foto is beroemd. Te zien is hoe Nikola Tesla in zijn laboratorium een boek leest bij licht van kunstmatig opgewekte bliksem. Hiernaast nog een tweede, wat minder bekende, foto.

Lees ook: Nikola Tesla (1856-1943)
Nikola Tesla: Great Minds

Photochrom van Slot Neuschwanstein, 1890-1905 (LOC)
Slot Neuschwanstein is wereldberoemd en wordt vaak een sprookjeskasteel genoemd. Dat heeft…
De ramp met de Hindenburg (1937)
Op 6 mei 1937 komen 35 mensen om het leven tijdens de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: