Nimfen in de Griekse mythologie

Nimfen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie. Ze zijn onderverdeeld in verschillende families en vaak nauw verbonden met de natuur, geregeld met het zoete of zoute water, maar soms ook met wolken of planten.

De soorten:

Hydriaden

Waternimf, door Gaston Bussière

Waternimf, door Gaston Bussière

Zogenaamde waternimfen. Vaak dochters van zeegoden als Nereus en Oceanus. Tot de hydriaden behoren de:

  • Naiaden – Groep zoetwaternimfen
  • Oceaniden – 3000 kinderen van Oceanus en Thetis en verbonden aan zoutwater
  • Nereïden – Vijftig zeenimfen. Dochters van Nereus de oude zeegod

Oreaden

Een nimfengroep die gezien wordt als de beschermers van de bomen, vaak kortweg aangeduid als bergnimfen. Vooral de nimf Echo is een bekende oreade.

Dryaden

Boomnimf  (dryade) - Evelyn De Morgan

Boomnimf (dryade) – Evelyn De Morgan

Bosnimfen, ook wel hamadryaden genoemd, die in de bomen leven en mensen straffen die bomen beschadigen. Wanneer de term hamadryaden gebruikt wordt, gaat het vooral om nimfen die de boomsoort eik beschermen. De nimfen zijn vaak zo verbonden met een bepaalde boom, dat ze sterven als deze dood gaat.

- advertentie -

Anthousa

Nimfen van de bloemen. Vrij onbekende nimfensoort.

Aurae

Nimfen van de bries. Deze nimfen hadden vleugels en vermoedelijk waren ze de dochters van de windgoden Boreas (noordenwind), Notus (zuidenwind), Eurus (oostenwind) en Zephyros (westenwind).


In de kunst worden de nimfen vaak voorgesteld als mooie, schaars geklede en vaak zelfs geheel naakte meisjes. Als ze kleding aanhebben dan is die meestal doorzichtig. Vaak bevinden ze zich in het gevolg van de god Dionysos. Gewoonlijk worden ze afgebeeld met bloemen en kransen.

Hercules en Hydra (Atelier Lucas Cranach de Oude)
Een negenkoppige giftige waterslang die in meerdere verhalen uit de Griekse mythologie…
De nimf Echo - Alexandre Cabanel, 1887
In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: