Dark
Light

NIOD onderzoekt geschiedenis van het ‘Oranjehotel’

Auteur:
1 minuut leestijd
Tekening van een cel in het Oranjehotel in Scheveningen door Henri Pieck (oranjehotel.nl)
Tekening van een cel in het Oranjehotel in Scheveningen door Henri Pieck (oranjehotel.nl)

Het NIOD is bezig met een groot onderzoek naar de geschiedenis van het Oranjehotel, de bijnaam van de gevangenis in Scheveningen waar gedurende de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders en militairen gevangen zaten.

Het onderzoek wordt geleid door Bas von Benda-Beckmann. Er worden onder meer veel archieven onderzocht maar de onderzoekers vermoeden dat zich ook nog veel relevant materiaal in particulier bezit bevindt. Het NIOD doet daarom een oproep aan het publiek om authentieke documenten, brieven, opgetekende herinneringen of ander materiaal over het Oranjehotel in te sturen voor het nieuwe onderzoek.

Museum

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een openbaar museum over het Oranjehotel. Hierin zal onder meer stilgestaan worden bij de dodencel van de Scheveningse gevangenis, cel 601. In deze cel, die geheel in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, zaten gevangenen die korte tijd later op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd werden.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×