NIOD toont foto’s bombardement Dresden

Een van de foto’s van Karl Rauscher

Het NIOD kwam onlangs in bezit van een serie foto’s die een Oostenrijkse soldaat in de periode 1940-45 in verschillende Europese landen maakte. Onder de beelden bevinden zich ook foto’s waarop de gevolgen van het Britse bombardement op de Duitse stad Dresden te zien zijn.

Een selectie van de foto’s is de komende tijd te zien in de tentoonstellingshal van het NIOD in Amsterdam. De Oostenrijkse soldaat, Karl Rauscher,- advertentie -

Rauscher bezoekt Volendam – Foto: NIOD

maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de zogenaamde Werftabteilung, een eenheid die belast was met de reparatie en sloop van neergestorte of neergehaalde Duitse en geallieerde vliegtuigen.

In de zomer van 1940 werkte Rauscher in Amsterdam. Hij maakte in die periode foto´s van het werk van zijn eenheid maar trok er in zijn vrije tijd ook met de camera op uit. Het NIOD:

Hitler’s soldaten werden aangemoedigd foto’s voor het eigen album te maken. Het waren grootse tijden en die moesten worden vastgelegd onder het motto ‘Photos, die Verbindung zwischen Front und Heimat’.

Eind 1940 werd Rauscher overgeplaatst. Hij werkte tijdens de oorlog vervolgens in Polen, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Servië, Hongarije en Griekenland. Begin 1945 was hij gestationeerd bij de Duitse stad Dresden. Daar maakte hij ook foto’s na het Britse bombardement van 14 februari 1945, waarbij ruim 25.000 mensen om het leven kwamen.

Na de oorlog kwam Rauscher in contact met een Nederlands echtpaar. Hij schonk hen zijn originele negatieven en vroeg ze er een geschikte bestemming voor te bevinden. Enige tijd geleden werden de ongeveer 1500 negatieven overgedragen aan het NIOD. Ze zijn inmiddels gerestaureerd, gedigitaliseerd en opgenomen in de Beeldbank WO2.

De fototentoonstelling is samengesteld door Harco Gijsbers, René Kok en Erik Somers van het NIOD.

[caption id="attachment_17326" align="alignleft" width="265"] Eva samen met haar vader (Collectie Eva Weyl)

Volgende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: