Noormannen in de Heerlijkheid Asselt – Roermond

In Roermond is vanaf eind volgende maand een expositie te zien over de Noormannen. Hierin wordt onder meer stilgestaan bij het bezoek dat Noormannen in de negende eeuw brachten aan de Heerlijkheid Asselt – Roermond.

Paardentuig sierhanger met de Noorse mythologische wolven 'Skoll en Hati' (welke de zon en maan achtervolgen) - Collectie Thomas Kamphuis

Paardentuig sierhanger met de Noorse mythologische wolven ‘Skoll en Hati’ (welke de zon en maan achtervolgen) – Collectie Thomas Kamphuis – travellingnorth.nl


Onze kusten kregen in de tijd van Karel de Grote, zo’n twaalfhonderd jaar geleden, te maken met Noormannen. Tegenwoordig staan ze vooral bekend als reislustige avonturiers en vrijbuiters die de zeeën afschuimden, maar in werkelijkheid waren de meeste Noormannen vredige boeren die zelden of nooit hun streek verlieten.

In november van het jaar 881 verschanste het grote Noormannenleger zich in Asselt bij Roermond aan de Maas, waar zich een Koningshof bevond. Van daaruit ondernamen ze een uitgebreide strooptocht naar Maastricht, Tongeren en Luik.

In de expositie in Roermond is aandacht voor deze geschiedenis en de wereld van de Noormannen, als avonturiers, plunderaars en kolonisten. En vooral voor de nederzetting van duizenden Noormannen in het Noormannenkamp in Asselt. Getoond wordt onder andere een maquette van het Koningshof en het Noormannenkamp in Asselt, een modelbouw Vikingschip, een documentairefilm over de geschiedenis van de Noormannen en originele objecten uit hun tijd.

- advertentie -

De expositie komt tot stand in goede samenwerking met Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede en een aantal bruikleengevers.

Tegelijkertijd met de expositie verschijnt het boek, De Vikingtijd: de Noormannen in Nederland en België (Luit van der Tuuk) die zowel tijdens de tentoonstelling als catalogus fungeert alsook los daar van gelezen kan worden. In het boek staan veel voorwerpen gepubliceerd die tijdens de tentoonstelling te zien zijn, en deels nog nooit eerder gepubliceerd zijn in literatuur over de Vikingtijd. Daarnaast geeft het boek een bredere historie weer van de Vikingen in Nederland en de sporen die zij achterlieten.

De tentoonstelling is van zaterdag 27 september een jaar lang te zien in het Historiehuis Roermond. Zie de website www.gjallar.nl, voor meer informatie over Noormannen en Vikingen in de Lage Landen.

Openingsafbeelding: Bronsbeslag in de zogenaamde ‘Ringerike stijl’ (Collectie Thomas Kamphuis – travellingnorth.nl)

Boek: De Vikingtijd, op zoek naar de Noormannen in Nederland en België

Schildpadbroche - Collectie Thomas Kamphuis

Schildpadbroche – Collectie Thomas Kamphuis

Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)
Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft besloten enkele gouden kunstvoorwerpen, die…
Onthulling monument in Kamp Vught door prinses Juliana, 1947 (NMKV)
Barak in Kamp VughtOp 'Dolle Dinsdag', 5 september…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: