Notitieboek poolreiziger George Murray Levick na eeuw teruggevonden

Op Antarctica hebben wetenschappers een notitieboek van bioloog en fotograaf George Murray Levick (1876-1956) gevonden. De Brit maakte in 1911 onderdeel uit van de expeditie van de bekende ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott.

George Murray Levick aan boord van de Terra Nova, 1910

George Murray Levick aan boord van de Terra Nova, 1910


Het notitieboek werd door Nieuw-Zeelandse wetenschappers gevonden tussen het smeltende ijs rondom de voormalige hut van Robert Falcon Scott. Het heeft daar een eeuw gelegen.

Robert Falcon Scott overleefde de expeditie niet. Hij verliet de hut met enkele medereizigers en probeerde als eerste mens ooit de geografische zuidpool te bereiken. Toen hij de zuidpool bereikte, bleek de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen net voor te zijn geweest. Op de weg terug kwamen Scott en vier reisgenoten door ontberingen om het leven.

George Murray Levick maakte geen onderdeel uit van de tocht naar de zuidpool. Hij was wat eerder met vijf anderen, de zogenaamde ‘Northern Party’, naar Kaap Adare gestuurd voor onderzoek. Ook deze mannen kregen het zwaar te verduren. Als gevolg van barre weersomstandigheden moesten Levick en de onderzoekers zien te overleven in een ijsgrot. Dit lukte, waarna de mannen wisten terug te keren naar de basis op Kaap Evans.

- advertentie -

Op het schutblad van het gevonden notitieboekje schreef Levick zijn eigen naam. In het boek zelf zijn onder meer opmerkingen van Levick te vinden bij foto’s die hij maakte, bijvoorbeeld over de belichtingstijd en de exacte locatie waar de afbeelding geschoten werd. Veel foto’s die het notitieboekje staan beschreven, zijn de onderzoekers bekend.

Het boekje is onder handen genomen door een restaurator. Dat was nodig omdat veel pagina’s aan elkaar waren gekleefd. Alle pagina’s zijn inmiddels ingescand.

Conserving Levick’s Notebook

Een van de onderzoekers bij het wrak (uconn.edu)
Een van de onderzoekers bij het wrak (uconn.edu)Bij…
Thoetmosis III
De autoriteiten in Egypte hebben in de omgeving van de Piramides van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: