Notities taalles Napoleon geveild

Foto: Veilinghuis Osenat

Napoleon Bonaparte sprak natuurlijk een aardig woordje Frans. Hij wilde het Engels echter ook graag machtig worden en nam daarom taalles. Bij veilinghuis Osenat in Fontainebleau zijn notities die de keizer van die lessen maakte geveild voor meer dan 90.000 euro.

Napoleon Bonaparte (1769-1821) volgde zijn eerste taallessen tijdens zijn reis naar Sint-Helena, een eilandje in het midden van de Atlantische Oceaan. Na de nederlaag bij Waterloo (1815) werd de kleine keizer naar dit eiland verbannen. Hij overleed er in 1821, op 51-jarige leeftijd.- advertentie -

Napoleon’s notities van zijn eerste Engelse lessen zijn gekocht door het Museum van Letteren en Manuscripten in Parijs. Het museum stelt de vellen vanaf 21 juni tentoon. Op de papieren zijn, naast verschillende kleine tekeningen, Engelse en Franse zinnetjes te vinden. Op een van de oefenvellen staat bijvoorbeeld:

Combien etoint-ils ~ How many were they.

… en op een ander vel staat:

Comment se portoient-ils ~ How do they doVeilinghuis Osenat verwachtte vooraf dat de notities tussen de 7000 en 9500 euro op zouden brengen. Behalve de notities kocht het Parijse museum van Letteren en Manuscripten ook een kopie van het door Napoleon geredigeerde manuscript van zijn memoires. Hiervoor betaalde het museum ongeveer 53.000 euro.

postbode-kinderdijk
Postbode op Kinderdijk, naar aanleiding van het invoeren van…
[caption id="attachment_11740" align="alignleft" width="265"]Bliscy.plMyHeritage, een sociaal netwerk en genealogiewebsite, heeft de Poolse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: