Dark
Light

Notities taalles Napoleon geveild

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Veilinghuis Osenat
Napoleon Bonaparte sprak natuurlijk een aardig woordje Frans. Hij wilde het Engels echter ook graag machtig worden en nam daarom taalles. Bij veilinghuis Osenat in Fontainebleau zijn notities die de keizer van die lessen maakte geveild voor meer dan 90.000 euro.

Napoleon Bonaparte (1769-1821) volgde zijn eerste taallessen tijdens zijn reis naar Sint-Helena, een eilandje in het midden van de Atlantische Oceaan. Na de nederlaag bij Waterloo (1815) werd de kleine keizer naar dit eiland verbannen. Hij overleed er in 1821, op 51-jarige leeftijd.



Napoleon’s notities van zijn eerste Engelse lessen zijn gekocht door het Museum van Letteren en Manuscripten in Parijs. Het museum stelt de vellen vanaf 21 juni tentoon. Op de papieren zijn, naast verschillende kleine tekeningen, Engelse en Franse zinnetjes te vinden. Op een van de oefenvellen staat bijvoorbeeld:

Combien etoint-ils ~ How many were they.

… en op een ander vel staat:

Comment se portoient-ils ~ How do they do



Veilinghuis Osenat verwachtte vooraf dat de notities tussen de 7000 en 9500 euro op zouden brengen. Behalve de notities kocht het Parijse museum van Letteren en Manuscripten ook een kopie van het door Napoleon geredigeerde manuscript van zijn memoires. Hiervoor betaalde het museum ongeveer 53.000 euro.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×