NPO Doc dag lang in teken Eerste Wereldoorlog

Foto van een willekeurige loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog

Foto van een willekeurige loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog

Documentairekanaal NPO Doc staat op zondag 27 juli helemaal in het teken van de Eerste Wereldoorlog, omdat het eind deze maand precies honderd jaar geleden is dat die oorlog uitbrak.

Het programma begint om 12.00 uur met De compositie, een muziekproject van studenten van de HKU rond een bioscoopjournaal uit de Eerste Wereldoorlog. Om 12.17 uur is een marathonvertoning te zien van de zesdelige serie The Last Voices of the Great War: a Generation Lost. Om 17.00 wordt afgesloten met de documentaire The Timbertown Follies.

Programma:

De compositie

Uitzendtijd: 12.00 uur

Voor De compositie vroeg NPO Doc Toon Habraken, Friso Hoekstra en Yu Song, drie studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, om muziek te componeren bij ‘Laatste bioscoop wereldberichten’, een bioscoopjournaal uit 1916 uit het archief van EYE. Het journaal bestaat uit verschillende nieuwsberichten uit Engeland, Canada en de Verenigde Staten en verscheen met Nederlandse tussentitels. We zien onder andere een bezoek van koningin Alexandra van Engeland aan een vliegkamp, Canadese militairen die een nieuw soort cricketspel beoefenen, een trouwplechtigheid en het lichten van het omgeslagen stoomschip ‘Eastland’ in de zomer van 1915. Honderd jaar geleden was het gebruikelijk dat een live pianist de ‘stomme’ bioscoopbeelden van muziek voorzag. De studenten van de HKU bedachten er nieuwe muziek bij. Aan het journaal gaat een kort sfeerverslag vooraf over de manier waarop de jonge componisten te werk gingen.

The Last Voices of the Great War: a Generation Lost

Uitzendtijd: 12.17 uur

Tientallen van de laatste nog levende Britse veteranen vertelden in de jaren negentig voor de camera over de verschrikkingen die ze meemaakten op het slagveld en in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. The Last Voices of the Great War: a Generation Lost is gebaseerd op hun verhalen, en bestaat naast interviews uit uniek archiefmateriaal en dramatische reconstructies van de gebeurtenissen.

Aflevering 1: The call to arms
De oorlogsverklaring werd in 1914 begroet met een golf van nationalisme in Groot-Brittannië. Twee miljoen mannen meldden zich vrijwillig aan voor het leger, en het British Expeditionary Force trok naar België.

Aflevering 2: The Battle of the Somme
In de zomer van 1916 is er hoop op een doorbraak. Maar de poging om uit de vastgelopen loopgravenoorlog te breken liep uit in een tragedie die meer dan een miljoen slachtoffers eiste: de Slag aan de Somme.

Aflevering 3: Saving the wounded
Deze aflevering gaat over het bloedvergieten dat op elke strijd volgde, en de worsteling om levens te redden. Verpleegsters komen aan het woord, net als de mannen die chemische aanvallen hebben doorstaan, veteranen met shellshock en die ledematen moesten laten amputeren. Zij zijn nooit vergeten wie hen destijds gered heeft.

Aflevering 4: Horror in the mud
In deze aflevering staat de Derde slag om Ieper centraal, de veldslag die in 1917 bij het Belgische Passendale werd uitgevochten. De slag wordt beschreven als één van bloedigste veldslagen aller tijden, een hel van modder en vuur.

Aflevering 5: The home front
Ook de thuisblijvende familieleden in Groot-Brittannië maakten een lijdensweg door. Als het gevreesde telegram bezorgd werd waarmee de dood van een naaste werd aangekondigd, veranderde het leven van een familie voorgoed.

Aflevering 6: The boys of 1918
In de lente van 1918 werden duizenden jonge Britse dienstplichtigen naar Frankrijk gestuurd om de troepen aan te vullen. Veel van hen eindigden als krijgsgevangenen. Maar tegen de zomer keerde het tij, en kwam met hulp de ‘jongens van 1918’ de overwinning steeds dichterbij.

The Timbertown Follies

Uitzendtijd: 17.00 uur

Regisseur Leo van Maaren brengt in The Timbertown Follies het vergeten verhaal van een Engelse cabaretsensatie, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland furore maakte. Aan de hand van het levensverhaal van twee Britse geïnterneerden uit het Engelse Kamp Groningen wordt een kleurrijk beeld geschetst van het cabaretgezelschap.

Meer informatie op de website van NPO Doc

'De eerstgevallenen', detail van de cover van het…
Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Geschiedenis in 2010 - Foto: CC
Historicus Maarten van Rossem geeft in september twee gratis hoorcolleges over Nederland…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: