NRC komt met Marten Toonder-krant

100 jaar Toonder

Het NRC Handelsblad komt aankomende woensdag met een bijzondere krant. In de editie van 2 mei zal geen enkele foto staan omdat de krant op die dag stilstaat bij de honderdste geboortedag van striptekenaar en schrijver Marten Toonder (1912-2005).

Ter ere van de honderdste geboortedag van de geestelijke vader van onder meer Olivier B. Bommel, Tom Poes, Wammes Waggel en professor Prlwytzkofsky zullen alle foto’s in de krant van die dag vervangen worden door illustraties van NRC-tekenaars.- advertentie -

De hoofdredacteur van de krant, Peter Vandermeersch, heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De afbeeldingen zullen onder meer gemaakt worden door tekenaars als Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke), Siegfried Woldhek, Kamagurka en Ruben L. Oppenheimer.

In de editie van 2 mei zal ook een lofzang op Marten Toonder te vinden zijn, geschreven door Marcel Möring. Verder gaat in de krant op die dag een nieuwe editie van het Bommelverhaal De Bovenbazen van start. Dit verhaal dateert uit 1963. In plaats van tekeningen van Toonder worden er tekeningen bijgeplaatst van hedendaagse tekenaars.

Toonderjaar

Het hele jaar wordt er op verschillende manier stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Marten Toonder. In januari ging in het oude Luxor Theater in Rotterdam bijvoorbeeld een zogenaamde Bommelmusical in première en volgende maand wordt in kasteel Doorwerth een heus Bommelweekend gehouden.

Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen, onder meer in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, Nederlands Stripmuseum in Groningen en in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De rode dubbeldeksbusVoor echte anglofielen is er in september…
Omslag van het cultuurplanadvies De Rotterdamse Raad voor Kunst…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: