NSB’ers nemen burgemeester van Rotterdam te grazen, 1941

Toen de Duitsers Nederland binnenvielen was Pieter Oud burgemeester van Rotterdam. Nadat zijn stad gebombardeerd was gaf hij leiding aan het opbouwwerk. De burgemeester had het echter niet makkelijk. Hij lag geregeld overhoop met NSB’ers die hem het liefst zagen vertrekken en probeerden hem het leven zuur te maken.

In de gemeenteraad beschuldigden de NSB’ers hem er continu van dat hij niet meegaand genoeg was. In september 1941 kwam het conflict tot een uitbarsting. Na de zoveelste aanvaring in de raadzaal drong de NSB’er Van Burink samen met twaalf WA-mannen de werkkamer van de burgemeester binnen. Burgemeester Oud werd overmeesterd en gedwongen om, met een pentagram en voorschoot van de vrijmetselarij te poseren voor een foto.

De Duitsers konden de actie niet waarderen. Zowel Van Burink als de WA-mannen werden korte tijd geïnterneerd. Burgemeester Oud diende kort na het incident zijn ontslag in. Zijn plek werd ingenomen door de NSB’er Frederik Ernst Müller. Na de oorlog werd Oud opnieuw burgemeester.
Alan Shepard, de man die golfde op de maan
Alan Shepard. Niet zo bekend als Neil Armstrong of Yuri Gagarin, maar…
Huis nadat de verwoestende orkaan Galveston heeft aangedaan - Foto: Griffith & Griffith
In september 1900 werd Amerika getroffen door de Galvestonorkaan. De tropische cycloon…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: