Obama bekeek ook ‘Victory Boogie Woogie’

De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag

De Amerikaanse President Obama en Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij bekeek daar onder meer het wereldberoemde schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Gemeentemuseum in Den Haag - Foto: CC/Roel Wijnants

Gemeentemuseum in Den Haag – Foto: CC/Roel Wijnants


Maandag bezocht de president al het Rijksmuseum. Na een korte rondleiding gaf hij daar, vlakbij de Nachtwacht, een korte persconferentie. Dinsdag bezocht hij kort voor het einde van de nucleaire top het Gemeentemuseum. Volgens het museum reageerde de president ook enthousiast op de “schoonheid van het Art Deco gebouw” van architect Berlage uit 1935.

President Obama bezocht de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl, waar hij naast de Victory Boogie Woogie ook stilstond bij de Molen bij zonlicht en Bomen aan het Gein van Piet Mondriaan (1872-1944). Het Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste Mondriaancollectie in de wereld.

Victory Boogie Woogie is het laatste, onvoltooide schilderij van Piet Mondriaan. Het beroemde schilderij wordt gezien als een van de hoogtepunten van de twintigste-eeuwse abstracte schilderkunst. Mondriaan wilde met het werk een ode brengen aan de stad New York, de jazz en de vrijheid. “This is a fabulous one”, aldus Barack Obama tijdens zijn bezoek aan het Gemeentemuseum.

- advertentie -

Museumdirecteur Benno Tempel:

“De Verenigde Staten boden Mondriaan onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog en Mondriaan gaf de Verenigde Staten de moderne kunst. De belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars reflecteerden op Mondriaan: Jackson Pollock, Barnett Newman en Mark Rothko. Voor al deze kunstenaars was hij het vertrekpunt”.

Wim Pijbes over het bezoek van Barack ObamaHet…
Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo (Tropenmuseum)
Geuzen van de Cariben - Nicola Lo Calzo…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: