Ochi!

Wapenschild met daarop het woord 'Ochi' - Foto: CC

Wapenschild met daarop het woord ‘Ochi’ – Foto: CC

Ochi-dag in Griekenland

Op 28 oktober is het Ochi-dag in Griekenland, een belangrijke nationale gedenkdag. Maar wat herdenken de Grieken nou precies op deze dag? En waar komt de naam vandaan?


Griekse krant waarin de oorlog met Italië aangekondigd wordt, 28 oktober 1940 (Wiki)

Griekse krant waarin de oorlog met Italië aangekondigd wordt, 28 oktober 1940 (Wiki)

In de vroege ochtend van 28 oktober 1940 overhandigde de Italiaanse ambassadeur na afloop van een feestje in de Duitse ambassade een ultimatum aan de Grieken. Daarin werd geëist dat Griekenland troepen van de asmogendheden vrije doorgang zou verlenen tot Grieks grondgebied en dat bepaalde strategische locaties bezet mochten worden. Niet instemmen met het ultimatum van de Italiaanse leider Benito Mussolini betekende oorlog, waarschuwde Italië.

Het antwoord van generaal Metaxas aan Mussolini zou een kort maar krachtig ‘nee’ zijn geweest. Er bestaat echter wel twijfel over het ferme ‘όχι’ van Metaxas. De meeste historici denken dat hij in het Frans – de taal van diplomaten – antwoordde met “Alors, c’est la guerre” (Dan is het oorlog). In reactie op het antwoord van Metaxas vielen Italiaanse troepen die in Albanië waren gestationeerd om half zes ’s ochtends, anderhalf uur na de uitvaardiging van het ultimatum, Griekenland binnen.

Zo raakte Griekenland dus betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Al snel na het ‘nee’ van Metaxas gingen in het hele land Grieken ‘ochi’-roepend de straat op en velen meldden zich aan bij het leger. De Grieken boden felle weerstand en het lukte om de Italiaanse bezetters terug te dringen. Pas in april 1941 vielen de nazi’s Griekenland binnen. Griekenland en zijn Britse bondgenoten konden nauwelijks weerstand bieden en binnen enkele dagen was Griekenland bezet.

- advertentie -

Sinds het ‘nee’ van Metaxas staat 28 oktober in de Griekse geschiedenisboeken als Ochi-dag, de gedenkdag van het nee. Al in 1942 werd deze dag door Grieken over de hele wereld herdacht. Op Ochi-dag zijn er in diverse Griekse steden militaire parades en veel orthodoxe kerken houden een speciale dienst.

~ Natascha NeefParakalo

Mein KampfIk wil een exemplaar van Mein Kampf
Fighting in Flanders - Edward Alexander PowellEdward Alexander…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: