Octrooi voor de West-Indische Compagnie, 1621

Octrooi voor de West-Indische Compagnie, 1621 - Nationaal Archief

Octrooi voor de West-Indische Compagnie,
1621 – Nationaal Archief


Verdieping van Nederland

Octrooi voor de West-Indische Compagnie, 1621
Nationaal Archief

In 1621 is de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht, in navolging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602. Dankzij het verleende octrooi door de Staten-Generaal krijgt de WIC monopolie op de handel en de kaapvaart (het kapen van schepen) in het Atlantische gebied. In die tijd gaan handel en oorlog hand in hand.

De oprichting van de WIC is lange tijd tegengehouden, omdat dat hernieuwde spanningen zou veroorzaken met de Spanjaarden, die al in het Atlantische gebied handel voerden. In 1674 gaat de WIC failliet, door de enorme schulden aan onder andere oorlogsmiddelen. De WIC wordt daarna opnieuw opgericht en zal uiteindelijk in 1791 definitief verdwijnen.

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: het octrooi voor de West-Indische Compagnie. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

 

Cuba Libre
Fles BacardiBacardí is één van de bekendste rumsoorten…
Het Behouden Huys
Het Behouden Huys met daaromheen enkele vossenvallen –…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: