‘Oeuvre Rembrandt bestaat uit 340 schilderijen’

Het oeuvre van Rembrandt van Rijn bestaat volgens kunsthistoricus Ernst van de Wetering uit 340 schilderijen. Na een jarenlang onderzoek zijn verschillende werken die voorheen niet als een echte Rembrandt werden beschouwd, nu toch aan de meester toegeschreven.

Al in 1968 ging het zogenaamde Rembrandt Research Project van start, waarbij onderzoek werd gedaan naar de echtheid van schilderijen van Rembrandt. Ook twijfelgevallen werden onder de loep genomen.

Het 46 jaar durende onderzoek werd deze week eindelijk afgesloten door kunsthistoricus en Rembrandtkenner Ernst van de Wetering. Het gaat om het langst durende kunsthistorische onderzoek dat ooit in Nederland is gehouden. In Van de Wetering’s boek Rembrandt’s paintings revisited, A Complete Survey staan alle werken die door Rembrandt zouden zijn gemaakt. Bijzonder is dat hier ook zeventig schilderijen bijzitten, die in het verleden werden afgeschreven. Bij het nieuwe onderzoek is gebruik gemaakt van röntgen- en infraroodonderzoek en kwam wat betreft de onderzoekers vast te staan dat deze werken tóch van de hand van Rembrandt zijn.

Saul en David - Ook een Rembrandt? (Mauritshuis)

Saul en David – Ook een Rembrandt? (Mauritshuis)

Volgens de wetenschappers is bijvoorbeeld het werk Saul en David uit de collectie van het Mauritshuis een echte Rembrandt. Het Haagse museum, dat momenteel bezig is met de restauratie van het werk, heeft aangegeven pas volgend jaar zomer te reageren op de conclusie van de wetenschappers van het Rembrandt Research Project.

- advertentie -

Hoewel Ernst van de Wetering algemeen beschouwd wordt als een groot Rembrandt-expert, worden niet al zijn toewijzingen erkend. Onder meer de National Gallery in Londen en het Metropolitan in New York waren het eerder bijvoorbeeld niet eens met hertoeschrijvingen door Van de Wetering.

Wernher von Braun
Geboorte van de Melkweg - Peter Paul Rubens"Outer…
Schilderende Churchill – Foto Sir Winston Churchill Archive…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: