Dark
Light

Ohio – Crosby, Stills, Nash & Young

Auteur:
1 minuut leestijd

Ohio – Crosby, Stills, Nash & Young
Neil Young schreef in 1970 een nummer getiteld Ohio. De Canadese singer-songwriter schreef het nummer naar aanleiding van het zogenaamde Kent State-bloedbad dat zich eerder dat jaar heeft voorgedaan op de campus van een Amerikaanse staatsuniversiteit.

Op 4 mei 1970 werden op de campus van de staatsuniversiteit in de Amerikaanse plaats Kent (Ohio) vier studenten doodgeschoten door leden van de Nationale Garde. Op de campus werd al sinds het begin van die maand fel gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog.

De onvrede over de oorlog was extra toegenomen door een toespraak waarin de Amerikaanse



president Nixon had aangegeven ook troepen naar Cambodja te sturen.

Om de orde op de campus in Ohio te herstellen werd de Nationale Garde ingezet. Na verschillende confrontaties tussen de studenten en leden van de Nationale Garde leek de rust terug te keren. Onverwachts vuurden achtentwintig leden van de Nationale Garde toen echter op een groep studenten. Daarbij kwamen vier studenten om het leven: Allison Krause (19), Jeffrey Miller (20), Sandra Scheuer (20) en William Schroeder (19).

Neil Young schreef zijn nummer Ohio nadat hij foto’s van het incident had gezien in Life-magazine. Het nummer werd in juni 1970 uitgebracht door Crosby, Stills, Nash & Young, de groep waar de muzikant destijds onderdeel van uitmaakte.

Kent State-bloedbad (1970)

Foto die John Filo kort na de schietpartij maakte. Op de grond het levenloze lichaam van de twintigjarige student Jeffrey Miller.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×