Oktober is ‘Maand van de Geschiedenis’

De maand oktober staat in Nederland in het teken van geschiedenis. Thema van de zogenaamde Maand van de Geschiedenis is dit jaar ‘Ik en wij’.

Gedurende de hele maand presenteren honderden culturele instellingen tentoonstellingen en activiteiten, verspreid over heel Nederland en gericht op een divers publiek. Naar aanleiding van het thema wordt in veel gevallen ingegaan op de vele aspecten van de Nederlandse identiteit. De organisatie:- advertentie -

Libris Geschiedenis Prijs

Geïnteresseerden kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar de herkomst van hun achternaam, lezingen bijwonen over typisch Nederlandse reclame of ontdekken hoe gastarbeiders in de periode 1960-1980 inwoners werden van de Gooi- en Vechtstreek. Kinderen kunnen ervaren hoe mensen in andere culturen rouwen en herdenken, een draaiorgeldiploma behalen of een game spelen en een eigen familiewapen verdienen.

Een compleet overzicht van de activiteiten is te vinden op maandvandegeschiedenis.innl.nl.

Opening

De officiële opening van de Maand vindt op dinsdagavond 4 oktober plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Deze avond is georganiseerd door het Historisch Nieuwsblad. Tijdens een avondvullend programma, gepresenteerd door Ad van Liempt, worden onder meer de vijf genomineerde auteurs voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011 geïnterviewd. Verder verlenen prominente historici als Fik Meijer, Maarten van Rossem, Geert Mak, Herman Pleij en Thomas von der Dunk hun medewerking aan de avond. Ook is er een optreden door Julian Looman, de nieuwe hoofdrolspeler uit Soldaat van Oranje – de Musical. Kaarten voor de opening van de Maand zijn te bestellen op de website van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Nacht van de Geschiedenis

Nacht van de Geschiedenis

Een ander hoogtepunt van de Maand van de Geschiedenis is de Nacht van de Geschiedenis die op 22 oktober in de Zuiderkerk in Amsterdam gehouden wordt. Dan wordt ook de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt aan de auteur van het beste historische boek van 2011. Cabaretier Raoul Heertje presenteert een afwisselend programma met interviews, historische filmfragmenten, muziek en optredens van onder anderen de Britse romanschrijfster A.S. Byatt, Aaf Brandt Corstius, Jean Pierre Geelen en Hans Goedkoop. Zie voor meer informatie: nachtvandegeschiedenis.innl.nl

De achtste editie van het ‘grootste historische evenement van Nederland’ wordt georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum (NHM) organiseert. Het museum werkt daarbij onder meer samen met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging, Overleg
Provinciale Erfgoedinstellingen, het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant.

Gedurende de hele Maand worden op Historiek berichten van het Nationaal Historisch Museum (NHM) geplaatst. Deze berichten gaan over de verschillende activiteiten die in het kader van de Maand worden georganiseerd. De laatste berichten over de geschiedenismaand zijn steeds op deze pagina te vinden.

Kruiser Hr. Ms. Java, Luchtdoelbatterij, voor 1938Het Nederlands Instituut…
Foto: Gemeente ZaltbommelDe staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra, heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: