Olifantsvogel met ei, 1913

Wanneer de olifantsvogel precies uitstierf, is niet bekend. Waarschijnlijk legde het laatste exemplaar tussen de veertiende en zeventiende eeuw het loodje. Er zijn nog wel verschillende skeletten en eieren van het beroemde dier bewaard gebleven.

Ei van een olifantsvogel (Christie's)

Ei van een olifantsvogel (Christie’s)

Bovenstaande foto werd in 1913 genomen en toont het skelet en ei van een olifantsvogel.

De vogel, die drie meter lang en vijfhonderd kilo zwaar kon worden, kwam alleen voor op het eiland Madagaskar. De eieren van het dier konden tot vierendertig centimeter groot worden. De vogel wordt onder meer genoemd in verhalen over de reizen van Marco Polo. De olifantsvogel kon tot 3,5 meter lang worden. Het gaat daarmee waarschijnlijk om de grootste vogel die ooit leefde.

Heel soms worden er nog eieren van het dier gevonden. In 2014 werd bij Christie’s in Londen een eeuwenoud olifantsvogelei geveild voor 122.500 pond (bijna anderhalve ton).
De eerste ‘selfie’ ooit gemaakt (1839)
Zowel in Engeland, Nederland als Vlaanderen werd het woord 'selfie' in 2013…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: