Olympia: Leni Riefenstahl en de Olympische Spelen van 1936

Fest der Völker & Fest der Schönheit

XI olympiade in BerlijnDe Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn. Cineaste Leni Riefenstahl kreeg opdracht van het nazi-regime om een film van het internationale sportevenement te maken. Deze film, Olympia, verscheen in 1938 in twee delen: Fest der Völker en Fest der Schönheit.

De nazi’s gebruikten de Olympische Spelen om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen. Ook de film van Leni Riefenstahl werd ingezet voor propaganda-doeleinden. In de film zijn veelvuldig vlaggen met hakenkruisen en beelden van Adolf Hitler te zien. Riefenstahl werd later bekritiseerd omdat ze een typische nazi-film zou hebben gemaakt. De cineaste, die ook een film maakte over een NSDAP-partijdag in Neurenberg, gaf altijd aan niet geïnteresseerd te zijn geweest in politiek. Ze had alleen maar mooie films willen maken. Riefenstahl beweerde zelfs enigszins in conflict te zijn gekomen met het nazi-regime raakte omdat ze ook beelden van de overwinning van zwarte sporters toonde.

Olympia – Fest der Völker (1936)
Olympia – Das Fest der Schönheit (1936)
Bekijk ook: 1936 – De Olympische Spelen van Adolf Hitler
Meer Olympische Spelen
…en: Sportgeschiedenis
Boek: Leni Riefenstahl. De macht van het beeld, de onmacht van het woord

Meer historische video’s

Foto gemaakt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1936 (IOC)
De Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn en zijn de…
Hirohito (1901-1989) – Keizer van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Japanse keizer Hirohito regeerde van 1926 tot zijn dood in 1989.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: