OM eist boete van 1000 euro tegen verkoper Mein Kampf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een geldboete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de Amsterdamse galeriehouder die het beruchte boek Mein Kampf in zijn winkel verkoopt.

Volgens het OM is galeriehouder Michiel van Eyck strafbaar omdat in Mein Kampf uitlatingen staan die beledigend zijn voor Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.


Adolf Hitler in 1937

Adolf Hitler in 1937

Federatief Joods Nederland (FJN) deed vorig jaar aangifte tegen de galeriehouder.

Dit nadat in het NRC een stuk was verschenen waarin Van Eyck erkende het beruchte boek in zijn zaak te verkopen. Niet uit ideologische overwegingen, zo liet de galeriehouder destijds weten, maar omdat hij het boek goed bij zijn historische collectie vindt passen. Ook gaf Van Eyck aan het verkoopverbod graag ter discussie te stellen. Hij vindt het verkoopverbod “bizar” omdat Mein Kampf op internet gewoon vrij beschikbaar is.

- advertentie -

De galeriehouder wordt verdedigend door advocaat Gerard Spong. De rechtbank doet op 21 november uitspraak.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Verbod

Adolf Hitler deed in Mein Kampf, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken. In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn Kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden.

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet toen weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk van Mein Kampf in Nederland nog steeds verboden is.

Keizer Akihito - cc
De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko zijn deze week in…
Campagnebeeld van de theatervoorstelling ANNE
De theatervoorstelling ANNE is opnieuw verlengd. Het stuk is in ieder geval…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: