OM in cassatie in zaak tegen Mein Kampf-verkoper

Het Openbaar Ministerie heeft besloten in cassatie te gaan in de zaak tegen de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck die in zijn winkel exemplaren van Mein Kampf verkocht. Het gerechtshof in Amsterdam besloot de galeriehouder begin vorige week te ontslaan van alle rechtsvervolging.

Van Eyck had het boek ter verspreiding in voorraad. Volgens het OM maakte de galeriehouder zich daarmee schuldig aan het ter verspreiding in voorraad hebben van “een voorwerp waarin uitlatingen zijn opgenomen die zijn aan te merken als groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie van Joden wegens hun ras en godsdienst”.

De rechtbank oordeelde eerder dat de man geen straf moest krijgen, omdat hij niet aanzette tot haat of discriminatie. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep. In hoger beroep kwam het hof tot ontslag van rechtsvervolging. Een veroordeling zou volgens de rechter in strijd zijn met het recht op vrije meningsuiting, waar ook de verspreiding van boeken door verkoop in een winkel onder valt.

Het OM blijft van mening dat de galeriehouder een strafbaar feit heeft gepleegd en gaat daarom in cassatie. De Hoge Raad gaat de zaak nu opnieuw bekijken.

- advertentie -

Mein Kampf – The Story of Adolf Hitler

In de eerste helft van de twintigste eeuw teisterden allerlei crises het…
Aquarel van Adolf Hitler uit 1907 (Weidler)
Een veilinghuis in Neurenberg heeft zestien schilderijen geveild die gemaakt zouden zijn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: