OM vervolgt Jorge Zorreguieta niet

‘OM vervolgt Jorge Zorreguieta niet

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) gaat Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, niet vervolgen. Een woordvoerder van het OM heeft dat zondag laten weten.

September vorig jaar deden nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky in Nederland aangifte tegen Jorge Zorreguieta. De vader van prinses Máxima was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw onder Jorge Videla. Het bewind van deze Videla wordt verantwoordelijkgehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen.

- advertentie -

Ruim tien jaar geleden, kort voor het huwelijk van Máxima met prins Willem Alexander, werd in Nederland ook al eens aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta. Het gerechtshof deelde toen de mening van het OM dat Nederland niet bevoegd was om Zorreguieta te vervolgen.

Enkele maanden geleden werd er in Nederland dus opnieuw aangifte gedaan tegen de Argentijnse oud-minister. De advocate van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, liet toen weten dat Nederland de vader van Máxima dankzij veranderde wetgeving nu wel moest vervolgen. Een onlangs in werking getreden internationaal verdrag stelt namelijk dat een verdwijning niet langer als een afgesloten delict kan worden gezien.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM heeft zondag tegenover het ANP echter laten weten dat Jorge Zorreguieta in Nederland niet vervolgd wordt. Volgens de woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat Zorreguieta persoonlijk betrokken was bij de verdwijningen. Daarnaast kan volgens het landelijk parket ook niet vastgesteld worden dat hij als leidinggevende betrokken was bij de verdwijningen, of dat hij informatie heeft achtergehouden.

De kans bestaat overigens dat Jorge Zorreguieta in Argentinië nog wel voor de rechter moet verschijnen. Oktober vorig jaar werd bekend dat de bekende mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón samen met enkele andere advocaten een rechtszaak tegen hem wil aanspannen. Als het aan Yanzón ligt zal de vader van prinses Máxima zich in Argentinië voor de rechter moeten verantwoorden voor een serie verdwijningen die plaats vonden in de periode dat hij het regime-Videla als politicus diende.

parker-military-revolution-knaw
The Military Revolution, het bekendste werk van Geoffrey ParkerDe…
Pier van Scheveningen - Foto: CC/Sanja BDe Scheveningse Pier…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: