Omgebrachte Joodse Harderwijkers herdacht

Herinneringsmonument bij de voormalige synagoge in Harderwijk

In 2012 vindt voor het eerst een herdenking plaats van de eenentwintig Joodse Harderwijkers die werden omgebracht in de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking vindt vrijdag 27 januari plaats bij het herinneringsmonument aan de buitengevel van de voormalige synagoge in Harderwijk. De vier Harderwijkers die de herdenking hebben georganiseerd hopen een jaarlijkse traditie in gang te zetten.

Op 27 januari worden jaarlijks op veel plekken herdenkingen gehouden.Foto van de Harderwijker synagoge – Foto: deoudesynagoge.nl

Dit omdat vernietigingskamp Auschwitz op die dag in 1945 door Russische troepen werd bevrijd. Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de dag in 2005 daarom uit tot een internationale herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day.

Tijdens de herdenking in Harderwijk worden de namen van de eenentwintig Joodse Harderwijkers uitgsproken door enkele familieleden, goede bekenden en vroegere buren van de slachtoffers. De initiatiefnemers:

Bij elke naam wordt kort iets verteld over degene om wie het gaat, om zo ‘een naam een gezicht’ te geven. Vervolgens zal chazzan (voorzanger) Petra Katzenstein het lied ‘El Malee Rachamim’ zingen, waarna rabbijn Marianne van Praag de plechtigheid besluit met het zeggen van kaddisj.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 14:00 uur.

Vorig jaar werd in de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg in Harderwijk al een herinneringswand onthuld over Joodse Harderwijkers en het Joodse leven dat uit Harderwijk is verdwenen.

WesterborkHet kabinet ziet geen reden om excuus aan te…
Glenn MillerEen aantekening in een notitieboekje van een vliegtuigspotter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: