Onbekend manuscript Simon Vestdijk gevonden

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk

In het archief van de biograaf van de schrijver is een nog onbekend manuscript gevonden van Simon Vestdijk. Het gaat om een lezing die de schrijver in juni 1942 mogelijk hield voor medegegijzelden in interneringskamp Sint-Michielsgestel. De Vestdijkkring heeft dat bekendgemaakt.


Het manuscript bestaat uit vijftien beschreven pagina’s en werd gevonden in het archief van Hans Visser, de eerste biograaf van de bekende schrijver. In het stuk vergelijkt Vestdijk situatie van de gijzelaars in Kamp Sint-Michielsgestel met het verhaal van Franz Kafka’s Het Proces. Vestdijk zat samen met 460 anderen gevangen in het kamp.

Schrijver, dichter en essayist Simon Vestdijk werd in oktober 1898 geboren in Harlingen. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Doorn. Vestdijk schreef een groot aantal boeken. Enkele bekende werken van zijn hand zijn Ivoren wachters, Pastorale 1943 en Terug tot Ina Damman. De schrijver ontving voor zijn werk onder meer de P.C. Hooftprijs (1950) en de Staatsprijs der Nederlandse Letteren (1971).

Het opgedoken manuscript van zijn hand zal in november te zien zijn op het symposium ‘Vestdijk verwerkt Kafka’.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Foto: stock.xchngEuropese mannen zijn, in ongeveer honderd jaar…
C-Mine in Genk - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: