Onbekend muziekstuk Mozart voor het eerst opgevoerd

Afb: Still YouTube

Een onlangs ontdekte compositie van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) is vrijdag voor het eerst opgevoerd.

De compositie, kortweg getiteld allegro molto, werd waarschijnlijk door Mozart geschreven toen hij nog een kind was. Deskundigen denken dat hij het stuk rond zijn elfde componeerde. Het schriftje met daarin het onbekende muziekstuk werd enige tijd geleden op een zolder in Tirol gevonden. Het handschrift in het schrift is overigens niet van Mozart zelf. Experts zijn er echter wel van overtuigd dat het om eenmuziekstuk van Mozart gaat.

- advertentie -

In het honderdzestig pagina’s tellende schrift staat het jaartal 1780 en de tekst Del Signore Giovane Wolfgango Mozart. Er staan meer composities in, onder meer van Mozarts vader Leopold.

Het stuk van Mozart werd vrijdag door de pianist Florian Birsak opgevoerd in het huis in Salzburg waar de componist als kind woonde. Birsak speelde het muziekstuk op Mozarts eigen fortepiano.

In 2008 werd er in een bibliotheek in het Franse Nantes ook al een onbekend muziekstuk van Mozart gevonden. Mozart schreef de partituur na 1787 maar maakte deze nooit af.

[caption id="attachment_15428" align="alignleft" width="265"]Afb: UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) draagt volgende week…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: