Onbekend schilderij Anthony van Dyck ontdekt

Het ontdekte portret – Afb: Sotheby’s

Bij Sotheby’s is onlangs een onbekend werk van de Vlaamse barokschilder Anthony van Dyck (1599-1641) ontdekt. Het werk wordt op 6 juli in Londen geveild.

Het gaat om een portret van een monnik dat ruim tweehonderd jaar lang in het bezit van dezelfde familie is geweest. Veilinghuis Sotheby’s denkt dat het werk tussen 1617 en 1620 door Van Dyck werd geschilderd in het atelier van zijn toenmalige leermeester: Peter Paul Rubens.

Het paneel heeft een afmeting van 62 bij 48 centimeter. Sotheby´s verwacht dat het werk van de jonge Van Dyck tussen de 650.000 en 850.000 euro op zal brengen.

- advertentie -

Medewerkers van het veilinghuis kregen het portret begin dit jaar in Parijs onder ogen. Bij de Franse familie die het werk in bezit had stond het schilderij bekend als Le confesseur de Rubens (de biechtvader van Rubens).Het portret is uitvoerig bestudeerd door experts. Specialisten constateerden dat het portret typische kenmerken heeft van de jonge Van Dyck. Waar portretten van Rubens vaak een vrij formele compositie hebben, schilderde Van Dyck wat vrijer. Dit is op het portret van de monnik bijvoorbeeld te zien aan het iets gedraaide hoofd dat de indruk van enige spontaniteit wekt.

De Vlaamse barokschilder Anthony Van Dyck werd in 1599 geboren in Antwerpen. In zijn jonge jaren ging hij in de leer bij Peter Paul Rubens. Samen met Jacob Jordaens behoorde hij tot de beste leerlingen van deze meester. Van Dyck reisde in 1620 voor het eerst naar Engeland en maakte daar in de periode hierna naam. In 1632 werd hij uiteindelijk geridderd en benoemd tot hofschilder van de koning. Deze koning, Karel I, en diens echtgenote Henriette gaven Van Dyck geregeld grote opdrachten.

Van Dyck werd bekend om zijn gracieuze en elegante schilderwijze. Veel van de door hem geportretteerde personen maken op zijn doeken een vrij ontspannen indruk.

Een naakte 'moeder India' - M.F. HussainDe controversiële Indiase…
Picasso in 1962Een Frans echtpaar is door de politie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: