Onbekend werk Caravaggio ontdekt

De heilige Augustinus – Caravaggio, ca. 1600

In Groot-Brittannië is een onbekend werk van de Italiaanse schilder Michelangela Merisi da Caravaggio (1571-1610) ontdekt.

Het gaat om een portret van de heilige Augustinus. Volgens een Caravaggio-expert moet het werk rond 1600 zijn gemaakt. Caravaggio was toen 28 jaar oud.

Lange tijd was onduidelijk wie de maker was van het zeventiende-eeuwse olieverfschilderij. Na een recente restauratie ontdekte de Britse kunsthistoricus en -handelaar Clovis Whitfield dat het waarschijnlijk om een werk van Caravaggio ging. Andere experts onderzochten het gerestaureerde doek hierna ook en kwamen tot dezelfde conclusie.

- advertentie -

Vermoed wordt dat Caravaggio het schilderij maakte voor Vincenzo Giustiniani,Detail van een portret van Caravaggio (Ottavio Leoni, ca. 1621)

een van zijn beschermheren. In een inboedelbeschrijving van deze mecenas komt een schilderij van dezelfde grootte en onderwerp voor. Giustiniani had meer werken van Caravaggio in bezit.

De ontdekking van de Caravaggio is onder meer bijzonder omdat er maar relatief weinig (amper vijftig) werken van de Italiaan bewaard gebleven zijn.

Het schilderij wordt momenteel tentoongesteld in de National Gallery in Canada.

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) was een invloedrijke barokkunstenaar. Hij is vooral bekend geworden om zijn licht- en schaduweffecten en zijn realistische weergave van volkse mensen. Rembrandt van Rijn was een succesvol navolger van zijn techniek.

Behalve als schilder stond Caravaggio ook bekend als alcoholist en vechtersbaas. Nadat hij in 1606 tijdens een caféruzie om een vrouw een man ombracht, kreeg hij van paus Paulus V de doodstraf opgelegd. Hij sloeg op de vlucht en overleed in 1610 op 39-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden. Caravaggio werd enkele jaren vergeten, totdat hij in de twintigste eeuw opnieuw populair werd.

Portret van Ludwig Adler - Oskar KokoschkaDe stad Gent…
Meisje met brede hoedIn het Rijksmuseum in Amsterdam is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: