Onbekend werk Rembrandt ontdekt

Het schilderij ‘Oude man met baard’

Een klein schilderij, getiteld Oude man met baard, blijkt gemaakt te zijn door Rembrandt van Rijn. Dat heeft de gerenommeerde Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Rembrandthuis.

Het kleine paneel is al langere tijd in bezit van een particuliere verzamelaar. Wie het werk maakte was echter niet bekend. Technisch onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens en collega’s van hem uit Nederland en de Verenigde Staten bracht een onvoltooid portret van Rembrandt aan het licht. Dit portret bevindt zich onder het schilderij Oude man met baard. Vermoedelik gaat het om een onvoltooid zelfportret van Rembrandt.

Met behulp van nieuwe scantechnieken

- advertentie -konden ook pigmenten in verborgen verflagen worden gedetecteerd. Mede na bestudering van deze pigmenten concludeerden de onderzoekers uiteindelijk dat het om een werk van Rembrandt zelf gaat.

Volgens de onderzoekers vertoont het werk Oude man met baard ook ‘schilderijtechnische overeenkomsten’ met andere schilderijen die Rembrandt maakte. Rembrandt zou het schilderij rond 1630, aan het einde van zijn Leidse periode, hebben gemaakt.

De particulier die eigendom is van het werk, geeft Oude man met baard binnenkort in bruikleen aan museum het Rembrandthuis. Het zal daar van 1 mei tot en met 1 juli 2012 te zien zijn in een tentoonstelling die gewijd is aan het onderzoek.

Zelfportret Rembrandt (1658)Een bejaard echtpaar uit Lochem beweert dé…
politie-griekse-iconen
Foto: Politie Amsterdam-AmstellandDe Nederlandse politie heeft onlangs zeven gestolen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: