Onbekende brief Vincent van Gogh ontdekt

De ontdekte brief

Medewerkers van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben een nieuwe brief ontdekt van Vincent van Gogh. De brief dateert uit 1872 en bevindt zich in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch.

Het gaat om een zakelijke brief die de kunstenaar vanuit Den Haag stuurde aan Hendrik Verzijl in Helvoirt, een kennis van de familie Van Gogh. Vanwege de onduidelijk geschreven initialen in de handtekening is de- advertentie -

Zelfportret van Van Gogh uit ongeveer 1886 (detail)

briefschrijver niet eerder als Van Gogh herkend. De ontdekking van de nieuwe brief wordt beschreven in het boek Van Gogh: New Findings. Van Gogh Studies 4, dat morgen wordt gepresenteerd.

De brief is chronologisch de tweede die van Vincent van Gogh bekend is, en dateert van 26 oktober 1872, toen de 19-jarige Van Gogh werkte bij de kunsthandel Goupil & Cie in Den Haag. Op verzoek van de gepensioneerde onderwijzer Hendrik Verzijl uit Helvoirt had Van Gogh geprobeerd op een veiling bij W.P. van Stockum een aantal boeken te kopen. Met zijn brief laat Van Gogh weten dat dit niet gelukt is en hij belooft navraag te zullen doen naar de koper bij de zoon van de veilingmeester, met wie hij bevriend is.

Hendrik Verzijl woonde in Helvoirt bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen, die tot de kennissenkring van de familie Van Gogh behoorde.

Hierdoor is de brief terechtgekomen in het familiearchief De Jonge van Zwijnsbergen dat bewaard wordt door het BHIC.


De ontdekte brief


Het briefje is volgens kenners kenmerkend voor het geregisseerde gedrag van het gezin Van Gogh, dat er op gericht was een brede sociale kring op te bouwen door middel van bezoeken en correspondentie, en door elkaar over en weer diensten te bewijzen. Als Dienstwillige Dienaar – zo sloot de jonge Vincent zijn brief af – had hij zijn opdracht goed uitgevoerd.

De ontdekte brief is gepubliceerd in het nieuw uitgekomen boek Van Gogh: New Findings. Van Gogh Studies 4.

Vanaf 23 juni 2012 wordt de brief – telkens in het weekend – tentoongesteld in achtereenvolgens Etten-Leur, Tilburg, Zundert en Nuenen; daarna zal hij voor langere tijd te zien zijn in de vaste Van Goghpresentatie van het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Lees ook: ‘Dit is het laatste schilderij van Vincent van Gogh’

geert-groote-huis-gr
Impressie van het Geert Groote Huis - Afb: geertgrootehuis.nlIn…
De kaart uit 1754 van de Zuiderzeedijk (detail, klik…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: