Onbekende kleine dinosaurus ontdekt

Tyrannosaurus rex

In China zijn sporen ontdekt van een tot nu toe onbekende dinosaurus. Het gaat om een verre neef van de beroemde Tyrannosaurus rex. De dinosaurus had aan elk van zijn twee voorklauwen maar één vinger en dat is bijzonder want de meeste verwante dinosauriërs hadden drie vingers.

De ontdekking is bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Fossielen van de tot nu toe onbekende soort werden gevonden in de omgeving van deChinese stad Linhe, in Binnen-Mongolië. Een internationaal team wetenschappers stuitte hier op een deel van het skelet, inclusief stukken van de rugwervel, bekken en achterste ledematen. Nadere studie wees uit dat de soort aan elke klauw maar één vinger moet hebben gehad. Deze vinger gebruikte de dinosaurus volgens de onderzoekers mogelijk om insectennesten mee door te wroeten.

- advertentie -

De nieuwe soort heeft de naam Linhenykus monodactylus. De dinosaurus maakt onderdeel uit van de zogenaamde theropoda-groep. Ook de Tyrannosaurus rex en de Velociraptor behoren tot die groep.

De Linhenykus monodactylus was een kleine dinosaurus. Volgens de wetenschappers woog het dier ongeveer een halve kilo en was hij slechts enkele tientallen centimeters hoog. Het fossiel is tussen de 84 en 75 miljoen jaar oud.

www.postzegelontwerpen.nlHet Museum voor Communicatie in Den Haag lanceert woensdag…
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in ZottegemIn Vlaanderen is de laatste tijd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: