Onbekende pterosauriër vernoemd naar Brits schoolmeisje

Foto: Plos One

Vier jaar geleden vond de nu negenjarige Daisy Morris op het strand van het Isle of Wight een oeroud bot. Het bleek te gaan om het bot van een tot dan toe onbekende vliegende sauriër. Deze soort is nu naar het schoolmeisje vernoemd: Vectidraco daisymorrisae. Dat meldt de BBC.


Tekening van de sauriër met het gevonden bot – Foto: CC/Gareth Dyke

Daisy Morris deed de vondst in 2009 toen ze met haar familie een strandwandeling maakte op het Isle of Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland. Het bot, een deel van de bekken, werd vervolgens getoond aan een fossielen-deskundige van de universiteit van Southampton en die zag al snel dat het om een bijzondere vondst ging.

- advertentie -

Het bot bleek afkomstig van een tot dan toe onbekende soort uit de familie van pterosauriërs, een uitgestorven groep vliegende reptielen. Sinds de vondst werd deze nieuwe soort door wetenschappers al naar Daisy Morris vernoemd, maar sinds deze week is die vernoeming officieel: Vectidraco daisymorrisae. Het eerste deel van de naam verwijst naar de Latijnse woorden voor Wight en draak.

De Vectidraco daisymorrisae was ongeveer zo groot als een zeemeeuw en leefde ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het botje van het dier is geschonken aan het Natural History Museum in Londen.

ElfstedenkruisjeMinister Plasterk heeft besloten het Elfstedenkruisje te erkennen als…
Foto: marianunez.nlMomenteel reist de musical Maria Nuñez, asielzoekster in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: