Onbekend schilderij El Lissitzky ontdekt

El Lissitkzy, Proun Vrasjtsjenia, ca. 1919 – Foto: Perry van Duijnhoven

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft een tot nu toe onbekend schilderij van de Russische kunstenaar El Lissitzky (1890/1941) ontdekt. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt. Het werk is vanaf dinsdag te zien in de tentoonstelling Lissitzky – Kabakov, Utopie en Werkelijkheid.

Het Van Abbemuseum heeft de grootste Lissitzky collectie buiten Rusland. Om die reden heeft het museum veel contacten met musea en instellingen in Rusland. Enige tijd geleden kreeg men een tip over een tot nu toe onbekend schilderij van Lissitzky.


Het museum trok de tip na en het bleek een goede te gaan. Het schilderij is origineel en nooit eerder in het openbaar te zien geweest. De eigenaar, die anoniem wil blijven, heeft nu toestemming gekregen om het werk in Eindhoven te exposeren.

- advertentie -

Het ontdekte schilderij dateert uit het begin van de periode waarin Lissitzky met Chagall en Malevitsj in Vitebsk werkzaam was, zo rond 1919. Het werk heet Proun Vratsjenia. Het Russische woord vrasjtsjenia (‘вращения’) betekent ‘omwentelingen’ of ‘rotaties’. Het schilderij is op de achterkant door Lissitzky in het Cyrillisch gesigneerd.

El Lissitzky (1890-1941) maakte in zijn leven weinig schilderijen gemaakt, de meeste maakte hij in de periode 1919-1924. Het totaal van deze schilderijen, de zogenaamde Prounen, wordt geschat op ongeveer dertig. De meeste daarvan zijn in de loop der tijd in openbare collecties terechtgekomen. Het woord ‘Proun’, is waarschijnlijk een afkorting van ‘pro’ en ‘unovis’, een afkorting van ‘utverdetili novogo isskustva’, oftewel ‘voorvechters van de nieuwe kunst’.

Gerelateerde boeken:

Meesterwerken Rijksmuseum op zuivelpakken Albert HeijnOnderhand zal zo'n beetje…
Portret van Willem van Oranje - Michiel van Mierevelt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: