Onbekende video Elfstedentocht 1941 opgedoken

Afb: Still YouTube

In Amerika is onlangs onbekend filmmateriaal van de Elfstedentocht van 1941 opgedoken. Het materiaal is door het Fries Film Archief inmiddels gedigitaliseerd.

Het gaat om een 8-mm film die door de Sneker amateurfilmer Piet Wagter (1906-1995) werd gemaakt. Deze Fries emigreerde in 1952 met zijn gezin via Canada naar de Verenigde Staten waar hij een handel in kunstbloemen opzette.

Er zijn een flink aantal 8-mm films opgedoken die tussen 1934 en 1950

- advertentie -door de Fries werden gemaakt. Volgens het Fries Film Archief was Wagter een begenadigd cineast:

Zijn films bevatten prachtige beelden van het stadsleven in Sneek en de bloemisterij. De vader van de filmer was een verwoed sportvisser. Dit levert unieke naoorlogse beelden op van vader en zoon die de trein naar Stavoren nemen om daar op dijk en pier te vissen.

Meest opvallend zijn de beelden die Wagter maakte van de Elfstedentocht van 6 februari 1941. Naast wedstrijdbeelden zijn er ook beelden waarop enkele hoge Duitse officieren te zien zijn. Wat het Fries Film Archief betreft maakt met name Wagters professionele verslag van de wedstrijd, inclusief de aankomst van winnaar Auke Adema, de film van grote historische waarde.

De archiefdienst heeft de films van Wagter inmiddels gedigitaliseerd. Ze zijn binnenkort online te vinden in de catalogus van het archief. De Elfstedentocht-film is momenteel al via YouTube te bekijken.

De Elfstedentocht van 1941, gefilmd door Piet Wagter:

xwashierHet Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft maandag de iPhone-applicatie…
Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge - Foto: Erf-goed.beOp de website www.erf-goed.be…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: